Flag PL Flag RU Flag UK


kredyty

WSTiJO na X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

W dniu 02 czerwca 2018 r. odbyła się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest absolwent Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych, Pan Stefan Birek - Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie.

Konkurs odbył się w pięknej scenerii na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku.

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska - Pan Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pan Krzysztof Jurgiel.

Konkurs zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Organizatorzy zaprosili do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wzięły dwuosobowe ekipy).

Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej były przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: - Filet z miętusa oraz jogurt naturalny a do przygotowania dania głównego, - udziec z sarny oraz borowik.

Do konkursu stanęło 12 dwuosobowych załóg kucharzy profesjonalistów oraz 8 załóg uczniów szkół gastronomicznych. Dania przygotowane przez poszczególne zespoły oceniało specjalnie powołane przez organizatorów jury w skład którego weszli podobnie jak w roku ubiegłym Pan dr Włodzimierz Banasik Rektor WSTiJO i Pan mgr Andrzej Szymański Pełnomocnik Rektora ds. Wizerunku i Promocji. Dania przygotowane zarówno przez profesjonalistów jak i młodzież były na najwyższym poziomie tak pod względem wizualnym, smakowym jak również dotyczącym profesjonalnej obróbki termicznej, gramatury, czasu i sposobu wykonania.

W takiej sytuacji jury miało „twardy orzech do zgryzienia” aby przy minimalnej różnicy punktów wyłonić zwycięzców. Jednak wskazano laureatów i zwycięzcą w kategorii Uczniów została reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich z ul Poznańskiej w Warszawie - Paulina KARALUCH i Jakub MAŁKOWSKI. To właśnie im przypadła Głowna Nagroda w postaci bezpłatnych studiów (dwa semestry dla każdej osoby) ufundowana przez Panią mgr Jadwigę Moroz – Kanclerz - Założyciel naszej Uczelni. Pan Rektor uroczycie wręczył tę nagrodę przy olbrzymim aplauzie ok. 300–tu osobowej sali jako reakcji na tak wspaniałą nagrodę, która stała się znakomitym nośnikiem wizerunku i promocji naszej Uczelni. Organizatorzy w podziękowaniu za pomoc w organizacji tej znakomitej imprezy kulinarnej uhonorowali okolicznościowymi dyplomami WSTiJO, Panią Kanclerz, pana Rektora oraz Pełnomocnika Rektora ds. Wizerunku i Promocji.